20. november 2010

Gjenbrukskupp og julestemning

Wilhelmine har vært i Gjenbruksbutikken på skattejakt, jeg samler på gamle kakebokser og har store planer om å fylle dem opp med julekaker i tiden frem til jul . Det er noe jeg syntes er så koselig.
Det å stå og trille de små Berlinerkransene og steke Krumkaker er noe som gir julestemning for Wilhelmine. Jeg har en stor boks med gamle oppskrifter etter mormoren min, hun klippet flittig ut fra ukeblader og tok vare på alle hefter med oppskrifter.  Hun var opptatt av alle de gamle gårdstradisjoner når julen kom.
Berlinerkranser og Krumkaker var alltid fyllt på store bokser når julen satte inn og hun var svært nøktern på å dele ut disse godbitene før selve julaften satte inn.
Syv slag skulle det være, så Mor Monsen, Smultringer, Peppernøtter, Fattigmann og Serinakaker ble flittig bakt. Wilhelmine elsket å være med som liten hjelper på de store bakstedagene, stemningen var så koselig. Rundt gården lå snødekket hvitt, mens duft av nystekte kaker og julemusikk strømmet ut av radioen.
 Litt mere hektisk er det nok i Wilhelminehverdagen, men når boksen med oppskrifter tas frem og bakeingredienser er kjøpt inn i store mengder er det en fornøyd Wilhelmine som står ved kjøkkenbenken.
I fare for å nå gi uttrykk av at jeg er en superhusmor, hvor det skinner og lukter krystallrent i alle kroker i Wilhelminehuset når julen setter inn er det helt feil, den tidligere "julesyken" jeg hadde om at allt måtte være perfekt, har jeg for lengst blitt kurert for...men noen "småplager" har jeg ennå, så kakene må i boks og det er ikke lov å spise så mye før selve julaften.
Jeg kom også over et servise fra Stavangerflint i Gjenbruksbutikken, kopp, skål og asjett til fire, med en tekanne kom på 60 kroner, et kupp spør du meg.
Wilhelmine har hygget seg med Brannmann Sam i dag på julefrokost i Gamlebyen i Fredrikstad, der var det også julestemning, snø og akkurat passe kaldt. Brannmann Sam har ikke så god tålmodighet når det gjelder cafèliv, men i dag fikk vi i allefall begge både spist opp og kost oss med en kopp kakao før han skulle hjem.
På veien hjem kjørte vi forbi en bokhandel...og i vinduet lyste det opp en orange tilbudsprislapp på en bok jeg ikke har fått i samlingen min, utrolig nok, for den er ikke helt ny, men veldig fin. Wilhelmine bryter ut med full hals i bilen på vei forbi: "Stopppp!!!!", Brannmann Sam trudde minst at han hadde kjørt på noe eller at Wilhelmine holdt på å få hjerteslag...men det var jo bare det at jeg så denne boken med orange tilbudsprislapp. Wilhelmine løp ut av bilen...boken ble kjøpt og står nå fint sammen med de andre bøkene i kokeboksamlingen min. Phu...det var så godt å få den i hus, ...hi,hi...I går fikk Wilhelminefamilien også en liten forsmak på julen, vi var på Lutefisklag sammen med gode venner, hvor godt er ikke ertestuing og sprøstekt bacon....mmmm, elsker denne retten.
Takk til kokken for nydelig mat! Ha en fin lørdagskveld videre alle bloggere!7 kommentarer:

emblas-kanel sa...

Så fine kakebokser, og koselig med gamle oppskrifter. Har mammas gamle oppskriftbok hvor det også er en del utklipp fra gamle blad. Fint servise, og 60 kr for alle de delene var jammen billig.
I morgen står det lutefisk på menyen her i huset. Gleder oss.
Klem fra Eva

Pafrika Og Belkini sa...

Jeg må nesten skryte litt her, selv om du påstår å ikke være superhusmor! Du har iallefall superfine kakebokser, og det er veeldig flinkt å ikke spise av godsakene før jul? Men blir det ikke veldig mye småkaker i romjulen da? ;) Her i heimen baker vi pepperkaker fra Ikea sin fantastsike deig, og jeg har tidvis glimtet til med kakemenn, de er så helt utrolig gode at man burde lage dem hele året. Et år lagde vi noe som kalles kanelbæsj, marengs med revet sjokolade i. Mmmm! De holdt selvsagt ikke til jul, ikke andre porsjon engang.

Lutefisken så ikke verst ut den heller. Jeg får alltid så utrolig lyst på mat når jeg ser bilder eller leser om mat! Jeg kan bare lese kokebøker når jeg er skikkelig mett, for eksempel. Heldigvis er jeg mett nå, så jeg takler lutefisken. Men det så godt ut... ;)

Fin kveld til deg!

Tøvsjur sa...

Hei på dæi!
Synes også det e så koselig med gamle kakebokser. Likte dine kjempegodt. Har planer om å få brukt nåen av mine i jula, men føle noen av de e litt ekle inni. Har du kanskje en lur ide på kordan man kan få de litt finar inni?
Heldige dæi som har fått mange gamle oppskrifter da. Det e nåkka man bør ta godt vare på:)
Håpe du har en fin kveld
klæm fra tøvsjura kristine

Nina sa...

Kjære N ;). Her var det plutselig flere innlegg. Jeg henger ikke helt med i tiden - men gjør noen slike rykk - og får lest meg opp ;).

Julebakst - jeg har spurt min 87 år gamle mormor om ikke hun og jeg kan bake smultringer sammen i år. Ingenting er nemlig så godt som mormors nybakte hjemmelagde smultringer. Det er mange år siden jeg har smakt de - for etter at morfar fikk slag i 2004 - hadde hun ikke noen smultringkoker lenger. Det er det eneste kakeslaget jeg skal lage i år - og jeg kjenner at jeg gleder meg litt. Til en fin stund - og det å ha muligheten til å julebake litt med mormor - selv om jeg er nesten 40. Hun har alltid vært bakende og matlagende - og jeg hang i skjørtene hennes år ut og år inn. Bakingen fikk jeg vel dreis på - matlagingen kan vi diskutere ;).

Lutefisk. Hm. Det så egentlig litt godt ut på det bildet ditt. Det har jeg egentlig sagt jeg skal dø uten å ha smakt! Det bestemte jeg meg for da jeg var kanskje 6 år - og det har jeg holdt - men jeg har jo mistet 75 % av alle prinsipper jeg har laget meg - så kanskje en vakker dag? Men da må jeg i hvert fall ha masse bacon og erstestuing!!! Egentlig er jeg slik som liker det meste veldig godt, så jeg antar at jeg hadde overlevd og vel så det ;).

Ønsker deg en fin søndag, N

Cilo sa...

Hei hei. Så koselig kommentar fra deg, jeg så den først nå når jeg gikk gjennom gamle innlegg. Muffinsbildet tok jeg i London i en kakebutikk som bare hadde sånne typer godbiter i alle mulige farger. Og siden jeg liker litt knallfarger syntes jeg det passet fint på toppen av siden til bloggen min. Du har en veldig koselig blogg,mye fin inspirasjon her. Skal defintivt gå igjennom og titte på alt det fine du har lagt ut. Liker den brune skinnsofaen og fototapetet du har på et sidebilde her. Kjempehyggelig å høre hva du synes om bloggen, jeg er temmelig ny på dette og "øver" meg kan du si.

Ha en knall kveld ;)

giraffmamma sa...

Gamle kakebokser er skikkelig kos :) En brannmann på kafe? Går det an? Hmmmm....Lurer litt på det ;) Her i heimen har vi en som er klar til utrykning hele døgnet og som kaller seg byens raskeste bud....Så det er så som så med ting som er roooolige og tar litt tid he he ;)

Helene sa...

Gratulerer med ny kokebok. Ta en titt: http://www.gd.no/nyheter/article5394472.ece